spotlight

Nieuwsfeit

Alle nieuws- feiten op een rij

spotlight

Reisverslag

"Het leven in Roemenië"

spotlight

Nieuwsbrief

Blijf up-to-date met al het nieuws!

Over Sighet


Sighetu-Marmatiei


Maramaros

Maramaros of Marmatie was tot 1918 een comitaat in het Koninkrijk Hongarije. Het omvatte het gebied aan de bovenloop van de Tisza met haar zijrivieren (waaronder de Vişeu). De hoofdstad was Maramarossziget (Marmatie-eiland), hedendaags Sighetu Marmaţiei
Geografie
Maramaros grensde aan de Oostenrijkse kroonlanden Galicie (nu in Polen en Oekraine) en Boekovina (nu in Roemenie en Oekraine) en de Hongaarse comitaten Bereg, Ugocsa, Szatmar, Szolnok-Doboka en Beszterce-Nascod. Het gebied strekte zich uit aan weerszijden van de Tisza en in het Karpatisch gebergte.

 

Bevolking

In 1910 had het comitaat 342.410 inwoners. De bevolkingsverdeling volgens moedertaal was:

 • Roetheens = 159.489 (46,5%)
 • Roemeens = 84.510 (24,7%)
 • Duits = 59.552 (17,4%)
 • Hongaars = 52.964 (15,5%)
 •  

  Geschiedenis

  Het oorspronkelijke Maramaros had vijf koninklijke steden, alle aan de Tisza. Van west naar oost waren dat Huszt, Visk, Tecso, Hosszumezo en Maramarossziget, tegenwoordig respectievelijk Choest, Viskove en Tjatsjiv in Oekraine), en Campulung la Tisa en Sighetu Marmaţiei in Roemenie. Na de ondergang van het oude Hongarije (1526) behoorde Maramaros tot het zogenaamde Partium, dat noch door het Keizerrijk Oostenrijk, noch door het Turkse Rijk, maar vanuit het aangrenzende Zevenburgen werd bestuurd, zonder daar effectief toe te behoren.

  Na de Eerste Wereldoorlog verloor Hongarije Maramaros, dat merendeels werd bevolkt door Roemenen en Roethenen, bij de uitvoering van het Verdrag van Trianon. Het grootste deel, in het noorden, kwam aan Tsjechoslowakije, terwijl het zuiden naar Roemenie ging. Het nieuwe Roemeense district Maramureş omvatte ook gebieden die niet tot het oude Maramaros behoorden, waaronder de hoofdstad Baia Mare. Sinds 1918 wordt dit gebied tot Zevenburgen of Transsylvanie gerekend. De Tisza vormde het grootste deel van de nieuwe grens. Tsjechoslowakije maakte van Chust de hoofdstad van de nieuw gevormde provincie Maramaros. Dit deel werd na de Tweede Wereldoorlog door de Sovjet-Unie geannexeerd en ligt nu in Oekraine, waar de naam Maramaros niet meer gebruikelijk is.

  Nog steeds wonen er Roemenen in het Oekraiense deel, en omgekeerd, maar hun aantallen zijn niet groot.

  Neem Contact Op

  Mocht u een vraag hebben of ons een persoonlijk bericht willen achterlaten, dan kunt u deze knop volgen.

  Klik Hier